Spożywanie niektórych produktów spożywczych może doprowadzić do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego. Na czym to polega? Na jedzeniu takich produktów do strawienia, których nasz organizm będzie potrzebował więcej kalorii niż same w sobie zawierają. Najlepiej posłużyć się przykładem. Jeśli zjemy owoc mający około 50 kcal, zawierający błonnik pokarmowy to do jego spalenia potrzebnych nam będzie nawet 100 kcal. Jak można się domyśleć pokarm z ujemnym bilansem kalorycznym składa się głównie z błonnika. Dieta złożona z tego typu produktów oczyszcza organizm, ułatwia trawienie ma dobry wpływ na oczyszczenie organizmu. Najlepsze rezultaty osoba odchudzająca się uzyska jeśli produkty z ujemnym bilansem kalorycznym będzie spożywać z produktami z innych grup. Warto więc włączyć do swojego codziennego jadłospisu jabłka, maliny, śliwki, jagody, truskawki a z warzyw głównie brokuły, kapustę, kalafior, szpinak czy cukinię. O zasadach zdrowego odżywiania warto wiedzieć jak najwięcej. Wiedza na temat łączenia produktów ze sobą i ich właściwościach ułatwi odchudzanie.
Więcej podobnych publikacji
Jakie suplementy diety wspomagają odchudzanie? Przegląd najskuteczniejszych produktów
Brak efektów odchudzania? Wspomóż się odpowiednim suplementem diety
Głodówka to nie jest sposób na odchudzanie