Koncepcja, że to węglowodany są odpowiedzialne za boczki, nie jest najlepszą z możliwych. Węglowodany złożone, obecne w produktach zbożowych pełnoziarnistych oraz roślinach strączkowych, są dla naszego organizmu najlepszą możliwością do wytworzenia glukozy, stanowiącej główne paliwo naszego organizmu. Z drugiej strony oczywiście, pochwała węglowodanów nie usprawiedliwia przesadzania z jasnym makaronem i bułkami z jasnej mąki. Przesada nie jest dobra w żadnym razie i zawsze zachowywać trzeba równowagę. Zarówno węglowodany proste, jak i złożone trafiają do jelit, gdzie są redukowane do glukozy. Stamtąd trafiają do wątroby, które produkuje na tej bazie glikogen, nadmiar glukozy zaś przekształcany jest w tkankę tłuszczową. Aby schudnąć i jeść węglowodany, pamiętać trzeba o prawidłowych ilościach węglowodanów, aby cukier nie trafiał do krwi i nie skutkował w efekcie ostatecznym nadprogramowymi kilogramami. Jeśli taka sytuacja będzie się powtarzać, uczynimy pierwszy krok w kierunku cukrzycy.

Więcej podobnych publikacji
Jakie są skutki uboczne stosowania spalaczy tłuszczu?
Kiedy stosować spalacze tłuszczu? Najlepszy czas na ich przyjmowanie
Dawkowanie suplementów wspomagających odchudzanie – czego warto się trzymać?