23 listopada 2024

Zalety niedocenionych ziemniaków

Fani nowoczesnej kuchni odrzucają ziemniaki, a przy tym w ogóle nie doceniają ich walorów. Do tego często „oskarżają” je o dodawanie nam kilogramów. To jednak jedynie pomówienia. Ziemniaki są bardzo cennym źródłem składników mineralnych i witamin i wcale nie powodują tycia. Problemem mogą być mięsne dania mocno okraszone tłustym sosem, do których owe ziemniaki stanowią dodatek. Same ziemniaki zaś są niskokaloryczne, a choć zawierają węglowodany, są jednak lekkostrawne. Białko z ziemniaków jest bardzo zdrowe dla ludzkiego organizmu, a przy tym ziemniaki mają w sobie wiele witamin. Przez lata głównym źródłem witaminy C dla Polaków były właśnie ziemniaki podawane do każdego obiadu. Najwięcej niej mają ziemniaki młode. Jest w nich też witamina K oraz te z grupy B. Poza tym ziemniaki zawierają fosfor, potas oraz wiele innych minerałów (choć w mniejszych ilościach). Warto przy tym zaznaczyć, że ziemniaki są polecane dla osób, które „skazane” są na dietę lekkostrawną. I jest mnóstwo sposobów podawania ziemniaków, trudno więc, by nam się znudziły.