Fani nowoczesnej kuchni odrzucają ziemniaki, a przy tym w ogóle nie doceniają ich walorów. Do tego często „oskarżają” je o dodawanie nam kilogramów. To jednak jedynie pomówienia. Ziemniaki są bardzo cennym źródłem składników mineralnych i witamin i wcale nie powodują tycia. Problemem mogą być mięsne dania mocno okraszone tłustym sosem, do których owe ziemniaki stanowią dodatek. Same ziemniaki zaś są niskokaloryczne, a choć zawierają węglowodany, są jednak lekkostrawne. Białko z ziemniaków jest bardzo zdrowe dla ludzkiego organizmu, a przy tym ziemniaki mają w sobie wiele witamin. Przez lata głównym źródłem witaminy C dla Polaków były właśnie ziemniaki podawane do każdego obiadu. Najwięcej niej mają ziemniaki młode. Jest w nich też witamina K oraz te z grupy B. Poza tym ziemniaki zawierają fosfor, potas oraz wiele innych minerałów (choć w mniejszych ilościach). Warto przy tym zaznaczyć, że ziemniaki są polecane dla osób, które „skazane” są na dietę lekkostrawną. I jest mnóstwo sposobów podawania ziemniaków, trudno więc, by nam się znudziły.
Więcej podobnych publikacji
Jakie suplementy diety wspomagają odchudzanie? Przegląd najskuteczniejszych produktów
Brak efektów odchudzania? Wspomóż się odpowiednim suplementem diety
Głodówka to nie jest sposób na odchudzanie